Комплексна оцінка геотехнічного стану зсувного породного масиву - Профатілов, Дмитро Андрійович; Тимощук, Василь Іпполітович (My University, 2023)
При будівництві породних відвалів важливе значення має врахування геоморфологічних, геоструктурних, геологічних і гідрогеологічних умов території, які суттєво впливають на стійкість проектованих породних масивів. В результаті зміни геотехнічного стану породних масивів їх стійкість може зменшитись і можуть відбутися зсувні процеси, які потенційно загрожують досягненням складованим до відвалу породним матеріалом житлової забудови прилеглих населених пунктів, що може також супроводжуватись скочуванням великих уламків породи або рухом селеподібних потоків, які виникають на відвалах під час злив. Для обґрунтування ефективних протизсувних заходів в роботі виконана комплексна оцінка геотехнічного стану зсувного породного відвалу та його змін під дією різних чинників.
Keywords: геотехнічний стан ділянки; зсувний породний відвал; шахти "Добропільська"