Вдосконалення захисту від витоків струму на землю в умовах електромережі дільниці шахти - Сивокобиленко, В. Ф.; Василець, С. В. (НГУ, 2013)
Електромережа дільниці вугільної шахти обов’язково обладнується апаратом захисту від витоків струму на землю (наприклад, серії АЗУР), який безперервно контролює активний опір ізоляції мережі відносно землі шляхом накладання на дільничну електромережу постійного оперативного струму і, у разі недопустимого зниження величини вказаного опору, видає сигнал на захисне відключення групового автоматичного вимикача розподільного пристрою низької напруги дільничної підстанції [1]. Для зниження величини струму витоку, що підтримується до захисного відключення мережі вторинною напругою трансформаторної підстанції, а в подальшому – ЕРС вибігу асинхронних двигунів, такі апарати оснащуються схемами компенсації ємнісного струму витоку та замикання на землю пошкодженої фази мережі. Ефективність застосування компенсатора ємнісного струму витоку, що настроєний на промислову частоту, знижується зі зменшенням частоти напруги, яка підтримується ЕРС вибігу двигунів. Також надійність захисту та електробезпеку знижує можливе помилкове закорочення на землю непошкодженої фази, у разі чого величина струму витоку збільшується. Крім того, захисна дія існуючих засобів захисту на коло витоку, що знаходиться в одному з відгалужень мережі, обмежується часом підтримання ЕРС вибіга контактора відповідного пускача у ввімкненому стані, оскільки після його відключення неможливо, за допомогою існуючих апаратів захисту, знизити струм через коло витоку, який може досягати суттєвих величин та становити небезпеку смертельного електроураження людини або виникнення пожеж, вибухів ме-тано-повітряної суміші, що є недоліком відомих реле витоку.

Вдосконалення захисту від витоків струму на землю в умовах дільничної електромережі шахти за рахунок зниження напруги у колі витоку струму на землю при переході двигунів до режиму вибігу.
Keywords: струм; електромережа; дільниця шахти