Розробка архітектури комп'ютерної системи адаптивного контролю зрошення ґрунту - Шаматрін А. М. (НТУ "ДП", 2024)
Сучасне сільське господарство стикається з викликами, пов'язаними з дефіцитом водних ресурсів та необхідністю підвищення продуктивності. Кліматичні зміни й економічні виклики диктують потребу у впровадженні технологій для оптимізації витрат і зниження залежності від людського фактора. Традиційні методи зрошення не забезпечують точного контролю вологості ґрунту, що веде до надлишкового споживання водних ресурсів. За даними досліджень, впровадження систем точного зрошення на основі IoT дозволяє знизити витрати води на 20–30 % завдяки врахуванню реальних даних щодо вологості ґрунту та погодних умов. Автоматизація і цифровізація процесів дозволяє скоротити трудові витрати на 10–15 % та мінімізує потребу в постійному нагляді.
Keywords: зрошення грунту; адаптивний контроль; розробка архітектури комп'ютерної системи