Практика і проблеми залучення студентів та роботодавців до оцінки якості вищої освіти - Коротницька, А. М.; Свіжевська, С. А. (НГУ, 2012)
Як показує світовий досвід, рівень освіченості населення має вирішальне значення для успішності реформ, але реформ дійсно спрямованих на підвищення якості освіти, в яких беруть участь всі зацікавлені сторони. Оскільки кореневе поняття «освіта» поширюється і на «освіта» як результат (освіченість), і на «освіта» як освітній процес, що дозволяє одержати необхідний результат, то і поняття «якість освіти» відноситься і до результату, і до процесу і тому в якості зацікавлених сторін виступають: держава (органи управління освітою); освітня установа; викладачі з робочими програмами; студенти та їх батьки; підприємства, установи (роботодавець).
Keywords: підвищення якості освіти; повышение качества образования; навчальний план; учебный план; системи соціального партнерства; системы социального партнерства; маркетингові дослідження; маркетинговые исследования