Стенд системи керування станом ґрунту вермиферми - Бубліков А.; Бойко О.; Воскобойник Є. (НТУ "ДП", 2024)
У процесі вирощування різноманітних сільськогосподарських культур утворюється велика кількість рослинних відходів, які необхідно утилізувати з метою зменшення їх негативного впливу на навколишнє середовище. При самостійному гнитті біологічних відходів, крім забруднення повітря та водних ресурсів, у деяких випадках може утворюватися метан, який є парниковим газом. Таким чином переробка рослинних відходів є актуальним завданням аграрної промисловості. На сьогодні одним з перспективних напрямків утилізації рослинних відходів є вермикомпостування. Даний процес проходить на вермифермах де каліфорнійскі черв’яки (дощові) перетравлюють рослинні відходи у результаті чого утворюється сухе біологічне добриво – біогумус та рідке біологічне добриво – вермичай. Окрім того при цьому збільшується маса черв’яків, які використовуються як білкова кормова добавка.
Keywords: стенд системи керування; протокол Modbus TCP; ґрунт вермиферми; процес зволоження грунту