Пам'ятки середньовічних кочівників у наукових збірниках Новобудовної археологічної експедиції Дніпропетровського національного університету - Струкуленко, А. С. (My University, 2009)
Мета і завдання даної статті полягають в оцінці внеску новобудовної експе-диції Дніпропетровського державного (нині – національного) університету у фо-рмування джерельної бази та дослідження у руслі пізньокочівницької проблематики*. Об’єктом вивчення є публікації в наукових збірниках, що видавалися за матеріалами робіт постійнодіючої новобудовної археологічної експедиції Дніп-ропетровського університету (в подальшому – Лабораторії археології Подніп-ров’я) в інтервалі 1977–2003 рр. Перші випуски не мали затвердженої загальної назви, виходячи то як «Курганные древности Степного Поднепровья», то як «Курганы Степного Поднепровья» або «Древности Степного Поднепровья», то-му в даній статті замість назв випусків використовується термін «Збірник». По-чинаючи з 1984 р., було введено назву «Проблеми археології Подніпров’я» (ско-рочено ПАП), та збірник набув статусу ВАК’івського видання. Структура збір-ників залежала як від завдань досліджень, що проводились експедицією, так і на-явних матеріалів. З часом у «Збірнику» визначились наступні розділи: 1 – публі-кації за матеріалами польових досліджень, які зазвичай носили колективний ха-рактер; 2 – статті або короткі повідомлення, що розміщувались у хронологічній послідовності; 3 – хроніка, присвячена роботі фондів археологічного музею ДДУ. Останній розділ, на жаль, носив епізодичний характер.
Keywords: археологічна експедиція