Моніторинг впливу полютантів на фертильність пилку вищих судинних рослин на територіях зі значним техногенним навантаженням - Магарський, Д. Є.; Бондаренко, Н. О. (НТУ ДП, 2023)
Нині доведено, що для виявлення впливу шкідливих факторів довкілля на генетичний апарат людини необхідно встановлювати наявність потенційних мутагенів на всіх рівнях організації спадкового матеріалу. З цією метою проводяться моніторингові експерименти із застосуванням різних тест-систем. У переважній більшості такі дослідження довготривалі, потребують великих фінансових витрат. Тому перспективними є скринінгові програми на основі рослинних тест-об’єктів, які дозволяють визначати різні типи мутацій, не потребують значних капіталовкладень, а експерименти iv vivo та in vitro можуть бути проведені у порівняно короткі терміни. Життєздатність пилкових зерен – це здатність чоловічого гаметофіту до росту на відповідних тканинах маточки, а запліднююча здатність, або зіготичний потенціал пилкового зерна – здатність його викликати повне запліднення. Здатність до запліднення пилкових зерен ще називають фертильністю.
Keywords: скринінгова програма; життєздатність пилкових зерен; чоловічій гаметофіт; фертильність; Центрально-Міський район міста Кривого Рогу