Використання нормативів ефективності у публічному управлінні капітальними вкладеннями у соціальну сферу - Никифоров, А. Є.; Нотевський, Є. В. (ДРІДУ НАДУ, 2018)
Важливим напрямом публічного управління соціальною сферою є розробка та затвердження на урядовому рівні методичного забезпечення обґрунтування доцільності та визначення економічної ефективності капітальних вкладень. Проблема полягає у тому, що капітальні вкладення, які здійснюються у розвиток соціальної сфери не орієнтовані на отримання прибутку. Тому при прийнятті рішень щодо їх ефективності не можуть бути використані методичні підходи, в основу яких покладено розрахунок чистого грошового потоку, оскільки у переважній більшості соціальних послуг, що надає держава громадянам, дохід від реалізації продукції (надання послуг) не формується та не утворюється прибуток. З цього випливає принципова методологічна різниця між підходами до визначення економічної ефективності інвестицій та капітальних вкладень у соціальну сферу. Для використання запропонованого авторами підходу, в основі якого покладено економію на поточних і капітальних витратах у розрахунку на одиницю певних послуг у соціальній сфері, актуальною науковою проблемою є обґрунтування методології та розроблення методики визначення нормативного коефіцієнта економічної ефективності капітальних вкладень.
Keywords: публічне управління; капітальні вкладення; соціальна сфера