Цифрова етнографія: меми, фольклор та наративний спротив у гібридній війні - Терьохіна Марія (НТУ "ДП", 2025)
Актуальність дослідження цифрової етнографії та мемів у контексті гібридної війни у сучасних умовах, коли інформаційний простір перетворюється на арену не менш важливу за фізичний фронт, дослідження цих явищ стає критично важливим. Зокрема, українське суспільство, зіткнувшись із зовнішньо регіональною агресією, активно формує нові форми цифрового фольклору, які виступають не тільки засобом комунікації, але й потужним інструментом психологічного спротиву, консолідації та мобілізації суспільства. Цифровий фольклор являє собою систему текстів, образів, аудіо- та відеозаписів, які широко поширюються від користувача до користувача в мережі. Через те, що йдеться про масову творчість, а не про засоби масової інформації, фольклор відіграє низку важливих функцій для сучасного суспільства: соціальну, ідентифікаційну, комунікативну, мобілізаційну, підтверджувальну, терапевтичну.
Keywords: цифрова етнографія; меми; спорт