Економіко-екологічна ефективність використання емульсійних вибухових речовин при підземному видобуванні руд - Кононенко, М.М.; Хоменко, О.Є.; Миронова, І.Г.; Коваленко, І.Л. (My University, 2022)
Мета. Встановлення економіко-екологічної ефективності використання емульсійних вибухових речовин (ЕВР) при підземному видобуванні руд із застосуванням різноманітного гірничого обладнання. Методика дослідження. За допомогою кореляційно-регресійного аналізу отриманих розрахункових даних встановлено експонентні залежності собівартості проведення 1 м3 горизонтальної підготовчої виробки та відбивання масиву залежно від міцності руди або породи на стискання, типу вибухової речовини (ВР) та гірничого обладнання. Розрахунок рівня екологічної небезпеки в умовах шахт Приватного акціонерного товариства «Запорізький залізорудний комбінат» (ПрАТ «ЗЗРК») виконували за допомогою методики, що враховує ризик для здоров’я населення, яке зазнає негативного впливу від забруднюючих речовин, що виділяються при застосуванні ВР. Результати дослідження. Виконано розрахунок економічної ефективності при проведенні підготовчих гірничих виробок із використанням різного гірничопрохідницького обладнання та типів ВР. Встановлено загальну експонентну залежність визначення собівартості проведення 1 м3 виробки залежно від міцності порід на стискання при використанні різних типів ВР та прохідницького обладнання. Проведено розрахунок економічної ефективності виконання очисних робіт за допомогою різних комплексів гірничого обладнання та типів ВР. Отримано експонентні залежності визначення собівартості відбивання 1 м3 руди при застосуванні різних бурових верстатів та зарядних машин із використанням різних типів ВР. Екологічною оцінкою використання ЕВР в умовах залізорудної шахти встановлено зменшення концентрацій екологічно небезпечних речовин та зниження коефіцієнтів екологічної небезпеки, що призвело до зменшення техногенного навантаження на атмосферне повітря. Наукова новизна. Собівартість проведення 1 м3 горизонтальної підготовчої виробки та відбивання масиву змінюється за експонентними залежностями залежно від міцності руди або породи на стискання, типу ВР та гірничого обладнання, за допомогою яких розраховується економічна ефективність використання ЕВР при підземному видобуванні руд. Практичне значення. Результатами досліджень отримано емпіричні залежності собівартості проведення 1 м3 горизонтальної підготовчої виробки та відбивання масиву залежно від міцності руди або порід на стискання при застосуванні вітчизняного та закордонного гірничого обладнання, що дозволяють розрахувати економічну ефективність використання патронованих або наливних ЕВР при підземному видобуванні руд.
Keywords: залізна руда; емульсійна вибухова речовина; емульсійна вибухова речовина; емульсійна вибухова речовина; екологічна оцінка