Проблеми визначення поняття «провадження у справах про адміністративні правопорушення» - Могильний, О.; Блінова, Г. О. (НТУ ДП, 2022)
Провадження в справах про адміністративні правопорушення є різновидом виконавчо-розпорядчої діяльності, тому в ньому діють загальні принципи управління, такі як законність, демократизм, гласність, широка участь громадськості тощо. Водночас тут діють і специфічні, зумовлені завданнями цієї діяльності принципи. Передусім це принцип об’єктивної істини й принцип забезпечення права на захист. Думки науковців щодо поняття провадження в справах про адміністративні правопорушення різняться. Так, Ю.П. Битяк визначає провадження в справах про адміністративні правопорушення як «низку послідовних дій уповноважених органів (посадових осіб), а у деяких випадках інших суб’єктів, які згідно з нормами адміністративного законодавства здійснюють заходи, спрямовані на притягнення правопорушників до відповідальності і забезпечення виконання винесеної постанови».
Keywords: адміністративні правопорушення; законність; демократизм