Оцінювання втрат територій України внаслідок вторгнення Росії та шляхи їх відновлення - Трещов, М. (НТУ ДП, 2022)
У світовій практиці для підрахунку економічних втрат України від розпочатої 24.02.2022 повномасштабної війни з Росією можна виокремити щонайменше два найбільш ефективних методи: − оцінка прямих втрат від безпосередніх руйнувань; − розрахунок втрат від загального впливу бойових дій, де враховуються опосередковані втрати країни у зв’язку з погіршенням економічної ситуації, блокуванням торгівлі та експортно-імпортних операцій, призупинкою чи згортанням реалізації бізнес-проектів, релокацією підприємств, зростанням рівня інфляції, зниженням споживчого попиту, зростанням безробіття, еміграцією кваліфікованої робочої сили, необхідністю нести додаткові військові та соціальні витрати тощо.
Keywords: територія; вторгнення