Особливості зарубіжного досвіду адміністративно-правового регулювання правового статусу суддів - Лісняк, М. Ю.; Легеза, Є. О. (НТУ ДП, 2022)
Правовий статус суддів відрізняється в кожній країні залежно від типу правової сім‘ї. Тому ми будемо розглядати судові системи залежно від типу правової сім‘ї - англосаксонської, романо-германської і мусульманської моделей судової системи. Англо-саксонська правова сім‘я (США, Великобританія, Ірландія) має досить цікаву судову систему, яка відрізняється специфічністю добору суддів на відповідні посади у різних ієрархічних ланках судової системи. Суди Великобританії є тріадою судів Англії та Уельсу, Шотландії і Північної Ірландії та включають Верховний суд і високі суди (Палата лордів, Апеляційний суд і Високий суд правосуддя) [1]. Судова система Північної Ірландії, Шотландії та Англії мають схожі риси, побудовані таким чином, що Суд графства Північної Ірландії може розглядати не тільки цивільні та сімейні, а також кримінальні справи. Система судоустрою Шотландії включає 1)Вищий суд правосуддя , 2) Головний суд шерифа, 3) Суд шерифа , нижчий рівень судової системи включає світову юстицію).
Keywords: адміністративно-правове регулювання; правовий статус; суддя; правовий статус суддів