Зв'язок вмісту германію з потужністю та зольністю вугільного пласта с6 поля шахти «Ювілейна» - Ішков, В. В.; Козій, Є. С.; Чернобук, О. І.; Пащенко, П. С.; Коваль, С. О.; Кравець, Я. М. (ІГТМ ім. М.С. Полякова НАН України, 2022)
У статі представлені результати досліджень германію у вугіллі та його зв’язку з потужністю та зольністю на прикладі пласта с6 поля шахти Ювілейна. Максимальні значення концентрацій германію у вугіллі пов’язані з інтервалом зольності в межах 5 – 10%, який відображує так званий «сорбційний оптимум». Також встановлено, що при зменшенні потужності пласта в цілому вклад збагачених германієм його ділянок у загальний вміст цього металу в розглянутому пласті буде збільшуватись.
Keywords: германій; шахти «Ювілейна»; вугільний пласт; зольність; потужність пласта