Сталий розвиток ревіталізованих земель - Захаров А. Ю. (НТУ "ДП", 2025)
Сучасний просторовий розвиток територіальних громад значною мірою залежить від ефективного використання деградованих, порушених і постпромислових земель, частка яких в Україні неухильно зростає. Негативні наслідки індустріалізації, техногенного навантаження, нераціонального землекористування та призвели до формування значних площ територій, що потребують екологічного, соціального та економічного відновлення. У цих умовах ревіталізація стає ключовим інструментом сталого розвитку, спрямованим на повернення таких земель у продуктивний обіг, підвищення їх екосистемних функцій та створення нових можливостей для розвитку громад.
Keywords: ревіталізовані землі; землеустрій; територіальні громади