Визначення підходів до збитків родючості сільськогосподарських угідь внаслідок бойових дій методами дистанційного зондування - Кибальна, Ірина Володимирівна; Гапєєв, С. М. (My University, 2023)
Військова діяльність спричиняє широкомасштабну та довготривалу деградацію навколишнього середовища. Металеві уламки від снарядів і техніки потрапляють у довкілля та стають небезпечними. Вирви від вибухів, фортифікайційні споруди, токсичні речовини та рух військової техніки – стали основним негативним впливом на стійкість ґрунтів до забруднення. Сільськогосподарські землі зазнали значних пошкоджень від мінного забруднення. Мінні поля, землі, що постраждали від бойових дій, нерозірвані боєприпаси – створюють смертельну загрозу українським фермерам під час польових робіт. Стаття 156 Земельного кодексу України передбачає підстави й порядок відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам.
Keywords: рекультивація постраждалих територій; моніторинг врожайності; зонування територій; EOS Crop Monitoring