Використання емульсійних вибухових речовин при спорудженні тунелів - Хоменко, О.; Кононенко, М.; Миронова, І.; Савченко, М. (My University, 2019)
Виконано аналіз технічних параметрів існуючого паспорту БПР на предмет відповідності вимогам безпеки праці та науково-технічним нормам. Розроблено методику побудови паспорту БПР, яка враховує площі груп шпурів і властивості емульсійних вибухових речовин. Проаналізовано, змодельовано і прийнято до використання тип врубу, який максимально відповідає умовам проведення тунелів. Змодельовано області деформацій і утворення тріщин у масиві навколо шпурових зарядів. Установлено рівень зниження індексу небезпеки для атмосферного повітря при використанні емульсійної вибухової речовини Україніт-ПП замість тротилової – Амоніт № 6 ЖВ.
Keywords: емульсійні вибухові речовини; буропідривні роботи; спорудження тунелів; індекс небезпеки