Пристрої для гідродинамічної обробки привибійної зони гідрогеологічних свердловин - Рибак А. В. (НТУ «ДП», 2025)
Гідрогеологічні свердловини відіграють ключову роль у забезпеченні стійкого водопостачання для промисловості, сільського господарства та муніципальних систем. З часом продуктивність таких свердловин знижується через забивання привибійної зони (ПЗ) продуктами корозії, осадами мінералів, органічними забрудненнями та механічними домішками. Ці процеси призводять до зменшення проникності пласта на 20–50% від початкових значень, що вимагає регулярної реабілітації. Гідродинамічна обробка ПЗ є одним з найбільш ефективних і екологічно безпечних методів відновлення, оскільки базується на використанні потоків рідини для створення імпульсів тиску, кавітації та ерозії забруднень без застосування агресивних хімікатів. Цей підхід дозволяє не лише очистити перфоровану зону та гравійний пакет, але й підвищити проникність віддаленої частини пласта на 30–100%, залежно від геологічних умов [1].
Keywords: привибійна зона; гідрогеологічна свердловина; пристрій; гідродинамічна обробка