Проблеми вибору фільтрувальних респіраторів - Кравченко, Б. Д.; Голінько, В. І. (My University, 2023)
Вибір фільтрувального респіратора є ключовим аспектом забезпечення ефективного захисту дихальних шляхів в умовах забрудненого повітря. Однак існує ряд проблем, які можуть виникнути при його вибору, що варто врахувати для забезпечення максимального захисту та комфорту користувача. Згідно зі статтею 13 Закону України «Про охорону праці», роботодавець повинний створити на робочому місці відповідно до нормативів належні умови праці. Концентрація токсичних речовин (пил, дим, гази тощо) в повітрі робочої зони повинно бути в межах гранично допустимих концентрацій (ГДК). У тих випадках, коли це неможливо зробити, працівників необхідно забезпечити надійними засобами індивідуального захисту органів дихання (ЗІЗОД), а саме, респіраторами функціонального призначення відповідно до умов використання - протипиловими, протигазовими або газопилозахисними.
Keywords: фільтрувальний респіратор; тип забруднень