Економічна інтеграція європейських країн та її вплив на позицію ЄС на світовому товарному ринку - Смєсова В. Л.; Чергик М. Л.; Геращенко С. О.; Шагоян С. М. (НТУ "ДП", 2025)
Встановлено переваги країн Європи від економічної інтеграції в рамках Європейського Союзу для захисту їх зовнішніх кордонів, національних та спільних інтересів, розширення можливостей участі на світових товарних ринках. Виявлено, що з кожним етапом економічної інтеграції країни ЄС стикалися з новими викликами економічного, соціального, політичного характеру та одночасно отримували нові перспективи для економічно- го розвитку. Виділено основні економічні напрями діяльності ЄС у сферах економіки, фінансово-валютних відносин; зайнятості і соціальної справедливості; інвестицій та економічного росту; конкуренції та ринку; мита та податків; регіональної підтримки країн-учасниць; інноваційного розвитку, наукових досліджень і розробок, космосу, національної безпеки та за- хисту кордонів. Показано, що у тісній взаємодії та завдяки згуртованості, спільному вирішенню проблем країни ЄС отримують додаткове фінансування та інвестиції.
Economic integration of european countries and its impact on the position of the EU on the world commodity market
Keywords: Європейський Союз; економічна інтеграція; міжнародні економічні відносини; міжнародна торгівля країн ЄС; міжнародне співробітництво України та ЄС; регіо- нальна інтеграція; світовий товарний ринок.