Публічноуправлінські аспекти розбудови національної системи охорони громадського здоров’я в Україні - Хожило, І. І. (Ліга-Прес, 2021)
У сфері публічного управління та адміністрування в умовах сучасних викликів суспільного розвитку, які формуються як наслідки процесів глобалізації, інтеграції та впливу пандемії COVID-19, надзвичайно актуальним постає питання пошуку ефективних інструментів в реалізації державної політики у сфері громадського здоров’я. Зазначена проблема охоплює практично всі рівні управління – від локального до національного, а навіть і глобального управління громадським здоров’ям. Сьогодні в Україні мова йде не просто про організаційно-функціональну перебудову вже створеної та функціонуючої інфраструктури системи охорони здоров’я в рамках реалізації медичної реформи. Вперше з часів здобуття незалежності українська держава повинна побудувати абсолютно нову національну модель охорони громадського здоров’я. І тут надзвичайно пріоритетними напрямками політики у зазначеній сфері є готовність депутатського корпусу до розробки та реалізації програм громадського здоров’я на рівні територіальних громад та готовність національної системи освіти до підготовки фахівців у сфері громадського здоров’я.
Keywords: COVID-19; інститут підготовки менеджерів; охорона громадського здоров’я