Особливості адміністративно-правового статусу приватної фізичної особи - Костюкевич, С. Ф.; Лютіков, П. С. (НТУ ДП, 2022)
Особливостями адміністративно-правового статусу громадян України називають: − адміністративно-правовий статус є частиною юридичних зв‘язків у рамках загального правового статусу громадян України; ці відносини і зв‘язки обмежені адміністративно-правовим регулюванням; − зміст адміністративно-правового статусу громадянина визначається сферою діяльності переважно органів виконавчої влади і місцевого самоврядування; − стосунки громадянина з іншими суб‘єктами мають особливу структуру, при якій обов‘язковим суб‘єктом у них є органи держави, посадові особи або інші організації та їх представники, які володіють повноваженнями адміністративно-правового характеру; − велика рухливість адміністративного законодавства, якою визначається інтенсивне виникнення нових правових позицій, зміна, збагачення більш якісним змістом уже наявних; − громадянин виступає в адміністративно-правових відносинах як суб‘єкт прав і свобод, які є пріоритетними щодо інших правових цінностей
Keywords: адміністративно-правовий статус; фізична особа; громадянин України