Завантажувальні апарати і їх розрахунок - Світлий, Ю. Г.; Білецький, В. С.; Левченко, К. А. (Видавництво НГУ, 2019)
Мета. Ведення у науковий обіг розрахунку камерних, трубчастих і шлюзових живильників, завантажувальних пристроїв, які виконуються у вигляді воронки, лотка, жолоба, дозатора, бункер-дозатора або їх поєднання для подачі сипкої речовини, наприклад, корисної копалини або породи на конвеєр, у вагонетку (вагон), у скіп, трубопровід, збагачувальний апарат тощо. Задачею є ознайомлення науково-технічних працівників з математичним апаратом і алгоритмом розрахунку завантажувально-перекачувальних пристроїв, живильників техно-логічних апаратів при збагаченні і гідротранспорті сипких корисних копалин і пульп. Методи і апаратура. Теоретичний аналіз і розрахунок. Результати. У статті подана технічна характеристика серійних завантажувальних апаратів і порядок розрахунку камерних, трубчастих і шлюзових живильників. Викладені методи і алгоритм розрахунку рекомендується для застосування при проектуванні збагачувальних апаратів. Наукова цінність статті полягає в уніфікації розрахунків живильників сипких та рідких середовищ. Практичне значення. Запропонований метод розрахунку живильників може бути ви-користаний при проектуванні збагачувальних установок, установок гідротранспорту шламів.

Цель. Ведение в научный оборот расчета камерных, трубчатых и шлюзовых питателей, загрузочных устройств, выполняемых в виде воронки, лотка, желоба, дозатора, бункер-дозатор или их сочетания для подачи сыпучего вещества, например, полезных ископаемых или породы на конвейер, в вагонетку ( вагон), в скип, трубопровод, обогатительный аппарат и тому подобное. Задачей является ознакомление научно-технических работников с математическим аппаратом и алгоритмом расчета погрузочно-перекачивающих устройств, питателей технологических аппаратов при обогащении и гидротранспорте сыпучих полезных ископаемых и пульп. Методы и аппаратура. Теоретический анализ и расчет. Результаты. В статье представлена техническая характеристика серийных загрузочных аппаратов и порядок расчета камерных, трубчатых и шлюзовых питателей. Изложены методы и алгоритм расчета, которые рекомендуется для применения при проектировании обогатительных аппаратов. Научная ценность статьи состоит в унификации расчетов питателей сыпучих и жидких сред. Практическое значение. Предложенный метод расчета питателей может быть использован при проектировании обогатительных установок, установок гидротранспорта шламов.

Goal. Conducting in the scientific circulation calculations of chamber, tubular and gateway feeders, loading devices in the form of funnels, trays, troughs, dispensers, bunkers or their combinations to supply bulk material, for example, minerals or rocks to the conveyor, to the carriage (car ), in a skip, a pipeline, a dressing machine and the like. The task is to acquaint scientists and technicians with a mathematical apparatus and algorithm for calculating loading and unloading devices, feeders of technological apparatuses for enrichment and hydrotransport of bulk minerals and pulp. Methods and equipment. Theoretical analysis and calculation. Results The article presents the technical characteristics of serial boot devices and the procedure for calculating chamber, tubular and gateway feeders. The methods and calculation algorithm are recommended, which are recommended for use in the design of enrichment apparatus. The scientific value of the paper is to unify the calculations of feeders of loose and liquid media. Practical significance. The proposed method of calculation of feeders can be used in the design of enrichment plants, installations of the hydraulic transport of slimes.
Keywords: загальні питання технологій збагачення; наукова публікація НТУ "ДП" 2019; кафедра технологічного інжинірингу переробки матеріалів; завантажувальні апарати; корисні копалини; живильники; розрахунок