Аналіз енергоефективності процесу автоматичного керування видобувними комбайнами сучасними регуляторами навантаження - Яцюк, Д. С.; Бубліков, А. В. (My University, 2023)
На сьогоднішній день при підземному видобутку вугілля до складу вугледобувного комплексу гірничих машин здебільшого входить добувний комбайн, який здійснює руйнування вугільного пласта та, якщо передбачено конструкцією виконавчих органів, навантаження вугілля на забійний конвеєр. В залежності від технології видобутку вугілля, гірничо-геологічних умов та технічних параметрів, питоме енергоспоживання видобувних комбайнів за нормальних режимів роботи коливається в межах 0,25 – 0,55 кВт·год/т. Тому видобувні комбайни вважають основним енергоспоживачем серед гірничих машин, що працюють у вибої. Багато досліджень процесу руйнування вугілля виконавчими органами та її навантаження на вибійний конвеєр показали тісну залежність рівня витрат електроенергії від режиму роботи видобувного комбайна.
Keywords: забійний конвеєр; видобувний комбайн; енергоефективність; імітаційна модель