Феномен мережевої комунікації в умовах сьогодення - Висоцька, Ольга Євгенівна (НТУ ДП, 2020)
Дослідження присвячене феномену мережевої комунікації як базової характеристики функціонування сучасного суспільства. Визначено, що мережева структура відносин у суспільстві обумовлена переходом від класової та ієрархічної системи його функціонування до позакласової і децентралізованої. Вплив Інтернету та цифрового середовища сформував уявлення про ризомну, гнучку, відкриту, децентралізовану та множинну систему комунікації суспільства. Одночасно це відкриває небезпечні тенденції нетократії та анонімного цифрового тоталітаризму, зменшити вплив яких можливо лише шляхом підсилення громадянського контролю медіа та стимулювання розвитку критичного мислення у сучасної людини із залученням інструментів філософії.
PHENOMENON OF NETWORK COMMUNICATION IN THE MODERN CONDITIONS
Keywords: мережева комунікація; сетевая коммуникация; сучасне суспільство; современное общество; система комунікації суспільства; система коммуникации общества; анонімний цифровий тоталітаризм; анонимный цифровой тоталитаризм