Ексергія вихлопних газів газопоршневих установок, що спалюють шахтний метан - Єтчій, А. М.; Гончарук, А. М.; Оксень, Ю. І. (НТУ ДП, 2021)
На вугільних шахтах України починає впроваджуватися технологія утилізації шахтного метану шляхом спалювання його в газопоршневих установках (ГПУ).Такі установки (JMS 620 фірми GE Jenbaher) вже працюють на шахті ім. О. Ф. Засядько в Донецьку та в шахтоуправлінні «Покровське» в Покровську. Установки працюють за когенераційними технологіями, вироблюючи електричну енергію і вторинну теплоту (від системи охолодження двигуна та вихлопних газів). В умовах шахт, через віддаленість теплових споживачів, велика частка вироблюваної теплоти скидається в атмосферу. Обґрунтований вибір раціональної схеми утилізації надлишкової теплоти ГПУ може бути здійснений на основі ексергетичного аналізу ефективності перетворення теплоти на інші види енергії (наприклад, на роботу і електроенергію, чи холод для кондиціонування повітря).
Keywords: вихлопні гази; газопоршнева установка