Підвищення екологічної безпеки при підземній розробці залізорудних родовищ - Хоменко, О. Є.; Кононенко, М. М.; Миронова, І. Г.; Судаков, А. К. (Видавництво НГУ, 2018)
Мета. Створити технологію, що підвищує рівень екологічної безпеки підземного видобутку залізних руд шляхом зниження кількості шкідливих речовин, які викидаються до атмосфери. Методика. Лабораторні й промислові дослідження стану атмосферного повітря в районі розташування шахти виконувалися за допомогою фізико-хімічного методу й біологічного тестування. Для визначення особливостей розсіювання шкідливих речовин використовувалася нормативна методика розрахунку їх концентрацій в атмосфері. Результати. Виявлені закономірності зміни приземної концентрації сумарного впливу шкідливих речовин з урахуванням питомої витрати вибухових речовин і відстані від джерела викиду. Встановлена залежність зміни умовного показника пошкоджуваності біоіндикаторів зі збільшенням відстані від джерела викиду й питомої витрати вибухових речовин. Розроблена методика розрахунку екологічної оцінки стану атмосферного повітря навколо джерела викиду. Наукова новизна. Встановлення залежності впливу приземних концентрацій шкідливих речовин на пошкоджуваність біоіндикаторів на клітинному та організмовому рівнях дозволяє оцінити екологічний стан атмосферного повітря на промислових територіях. Практична значимість. Встановлені закономірності впливу приземної концентрації сумарного впливу шкідливих речовин на стан індикаторних систем, що дозволяє оцінити стан навколишнього середовища й підвищити достовірність локального екологічного моніторингу в районі роботи залізорудної шахти. Розроблена й впроваджена технологія ведення буропідривних робіт, в якій використовуються емульсійні вибухові речовини при відпрацюванні залізних руд за допомогою камерних систем розробки, що дозволяє знизити індекс небезпеки впливу шкідливих речовин на атмосферу.
Keywords: вибухові речовини; джерело викиду; шкідливі речовини; фізико-хімічний метод; концентрація сумарного впливу; індекс небезпеки