Особливості дислокацій та полів палеонапружень в туфах Тересвинської світи Закарпатського прогину в басейні річки Тячевец - Альохін, В. І.; Боярська, А. Д.; Ішков, В. В. (ДонНТУ, 2022)
Вперше у відслоненнях туфів в зоні впливу регіонального розлому північно-західного простягання, який контролює соляні діапіри та криптодіапіри, виявлені вікові взаємовідносини систем розривних та складчастих дислокацій. Встановлені кілька етапів активізації розривних структур. Серед полів палеонапружень переважає зсувне поле, яке є наймолодшим за віком. Головний розлом формувався і розвивався як правий зсув. Практичне значення. Встановлено, що численні дислокації та їх багатоетапна активізація у часі сприяли формування джерел мінеральних вод сірководневого складу, які розташовані в зони впливу головного розлому північно-західного простягання. Отримані результати досліджень уточнюють історію тектонічного розвитку Закарпатського прогину та вказують на наявність кількох етапів тектонічних активізацій в неогені.
Features of dislocations and paleostress fields in tuffs of the Teresvina formation of the Transcarpatian Trough in the Tyachevets River basin
Keywords: туфи; розривні дислокації; правий зсув; синклінальна складка; палеонапруження