Використання коливальних дискових різаків для руйнування гірських порід високої міцності - Авдієнко, О. С.; Яворський, А. В. (НТУ ДП, 2021)
Проблема проведення гірничих виробок в породах високої міцності дуже актуальна не тільки для шахт, рудників але і при будівництві тунелів метрополітенів. Існує два основних способу проведення гірничих виробок в міцних породах – комбайновий та буро-вибуховий. Комбайни виборчої дії мають стріловидний виконавчий орган, оснащений на кінці різцевою коронкою, і гусеничний механізм переміщення. Але вони спроектовані для проведення виробок по породах з коефіцієнтом f по шкалі проф. М.М. Протодя’конова до 12.
Keywords: гірські породи; дискові різаки