Артефакти з українського фронту як артоб’єкт з культурологічним контекстом (на прикладі інсталяції Sensitive Content) - Гаврилович Сергій Миколайович (НТУ "ДП", 2025)
Важлива ознака феномену мистецтва – відображення у художньому творі як індивідуальних емоцій автора, так і колективної рефлексії соціуму на інтерпретовану реалію. Тобто автор твору є своєрідним вісником власної та групової реакцій на стан чи подію, що зображені ним на площині або у просторі. Серед низки класичних жанрів мистецтва окремішнє місце займає батальний жанр, який ілюструє безпосереднє поле битви, напружені моменти звитяги чи поразки, трагічні хвилини кінця життя, жахіття смерті та безглуздість руйнацій усього внаслідок війни, або ж свідчить про це опосередковано через фронтові артефакти: трофеї та інші предмети, що мають«свою історію» участі у війні.
Keywords: інсталяція Sensitive Content; сучасне українське мистецтво; культурологія