Деякі питання раціоналізації окремих складових процесу спорудження нафтогазових свердловин - Коровяка В. Є. (НТУ «ДП», 2024)
Необхідно позначити, що існуючі рекомендації стосовно розробки комплексної технології буріння свердловин, а саме: вибору раціональних способів буріння, ефективних типів бурового (допоміжного) обладнання та конструкцій породоруйнівного інструменту разом із розрахунком параметрів режимів буріння, на даний час ще недостатньо обґрунтовані, а це значно стримує розвиток інноваційної техніки і прогресивних технологій спорудження бурових свердловин.
Keywords: нафтогазова свердловина; питання раціоналізації; процес спорудження