Гібридне монотонне моделювання ефективності гідроциклона для цільового керування тонкістю поділу - Аблець А. В.; Тронь В. В. (НТУ "ДП", 2025)
Запропонована гібридна монотонна модель досягає середнього RMSE ~0.14 (проти ~0.23 у чисто логістичної моделі), тобто суттєво підвищує точність прогнозу. Модель коректно відтворює вплив технологічних факторів: зі збільшенням тиску живлення та звуженням діаметрів патрубків тонкість поділу 𝑑50 зменшується (розділення відбувається тонше). The hybrid monotonic model achieved an average RMSE of ~0.14 (vs ~0.23 for the logistic-only baseline), demonstrating significantly higher accuracy. The model reproduces known pressure and geometry trends: increasing feed pressure or decreasing the apex/vortex diameters leads to a finer separation (lower 𝑑50). .
Hybrid monotonic modelling of hydrocyclone efficiency for setpoint control of cut siz
Keywords: гідроциклон; крива розділення; тонкість поділу 𝑑50; ізотонічна регресія; монотонна калібровка; машинне навчання; уставки; hydrocyclone; partition curve; cut size 𝑑50; isotonic regression; monotonic calibration; machine learning; setpoint.