Технологія ліквідації прихоплень бурильних труб при спорудженні свердловини - Фем’як, Я. М.; Різничук, А. І.; Юрич, Л. Р. (НТУ ДП, 2021)
Проблема пошуку ефективних засобів і технологій для ліквідації прихоплень бурильного інструменту при спорудженні свердловин є достатньо актуальною. На прихоплення припадає понад 30 % аварій. Вони є причиною не лише зупинок у процесі буріння, але в деяких випадках призводять до повної ліквідації свердловини. Прихоплення може статися під час буріння або з’єднання труб в секції, спуско-підіймальних операціях, каротажних роботах, відборі керна. Це вимагає подальшого удосконалення способів та технічних засобів вивільнення бурильних труб [1 – 6].
Keywords: бурильний інструмент; свердловина