Технології захисту будівель та споруд при освоєнні підземного простору - Загоруйко, Є. А.; Полібін, Р. В. (Видавництво НГУ, 2018)
Освоєння підземного простору – одне з найбільш перспективних і ефективних напрямків у вирішенні територіальних, транспортних та екологічних проблем великих міст. Зведення транспортних, комунальних тунелів і метрополітенів закритим способом є найбільш технологічно відпрацьованим процесом у всьому комплексі підземного будівництва, що дозволяє проводити роботи на великому просторі без тривалого перекриття руху по існуючим транспортним магістралям і забезпечити нормальне функціонування інженерної інфраструктури міст. У зв’язку з цим виникає актуальна проблема захисту існуючих будівель і споруд від впливу таких робіт. Основними негативними проявами можуть бути деформації основи як під об’єктом будівництва так і під раніше зведеними будівлями та спорудами. Додаткове осідання (тріщини, нахил і перекоси) мають істотну величину прояву у тій частині існуючого будинку, що знаходитися поблизу.
Keywords: Технології захисту; Будівлі та споруди; Підземний простір