Спеціальні технології обробки труб за допомогою багато-вісного лазера у програмі ARTCUT - Циганок, С. О.; Дербаба, В. А. (НТУ ДП, 2021)
За допомогою порівняно недавніх винаходів - лазерної 3D-різання і 5-вісного лазера для різання - створюються/змінюються об'ємні вироби, наприклад, труби (вигнуті, гідроформовані, попередньо формовані, попередньо зварені круглого, квадратного і прямокутного перетину діаметром від 12 до 610 мм), профілі (в тому числі спеціальні і відкриті), сфери, півсфери, виготовляються об'ємні логотипи, барельєфи, букви, Сувенірна, рекламна та інша продукція. Для цієї мети застосовується спеціальне обладнання з подачею лазера по трьох осях координат і вільним переміщенням уздовж траєкторії. Контроль заданих параметрів виконується за допомогою ємнісних датчиків.[
Keywords: ARTUBE; обробка труб