Археологічні джерела у дослідженнях побуту мешканців козацької Самарі - Новобогородицької фортеці - Ковальова, І. Ф. (НГУ, 2013)
Метою дослідження є доведення можливостей реконструкцій за археологічними джерелами ‒ артефактами етнічної належності, матеріальної та духовної культури, побуту населення двох видатних пам’яток пізнього українського середньовіччя – раннього модерного часу.

The researching aim is an evidence of possibilities of the reconstructions on the basis of archaeological sources – the artefacts of ethnic belonging, material and spiritual culture, way of life of population of two known monuments of Ukrainian late middle age - early modern.
Keywords: археологічні розкопки; житло; крепость; фортеця; речовий комплекс; поселение; поселення; жилище; вещевой комплекс; раскопки; settlement; dwelling; thing complex; excavations; fortress