Масогабаритні показники синхронних генераторів вітроенергетичних установок - Панченко, В. І.; Ципленков, Д. В.; Скрипник, О. Ю. (Видавництво НГУ, 2015)
В статті наведено формули для розрахунку маси активних матеріалів синхронних індукторного генератора і генератора зі збудженням від постійних магнітів та надані рекомендації по вибору деяких геометричних співвідношень вказаних генераторів. Отримано аналітичні залежності маси активних матеріалів генераторів від розміру співвідношення активної довжини машини до діаметру розточки статора і визначено діапазон значень цього відношення, в якому маса активних матеріалів генератора з постійними магнітами значно менша ніж в індукторному генераторі. Також запропоновано використання у вітроенергетичних установках синхронних генераторів з комбінованим збудженням на основі конструкції індукторного одноіменнополюсного генератора.
Keywords: вітроенергетична установка; постійні магніти; синхронний генератор з комбінованим збудженням; синхронний індукторний генератр