Вплив форми поперечного перерізу елементів армування композитного тягового органа на опір стисканню та зсуву еластомерної оболонки - Колосов Д. Л.; Бельмас І. В.; Онищенко С. В.; Білоус О. І.; Танцура Г. І. (НТУ "ДП", 2025)
Встановлено показники напружено-деформованого стану еластомерної оболонки, розташованої поміж елементами армування композитного тягового органа, від форми їхнього поперечного перерізу. Отримано параметри жорсткості гумового прошарку на стискання за умов зближення тросів та їхнього взаємного зсуву вздовж осі каната. Встановлено, що жорсткість гумового прошарку на зсув впливає на зміну розподілу сил та переміщень тросів каната. Водночас зміна розподілу відбувається за довжиною каната. При цьому прийняття умовної (спрощеної – кругової) форми перерізу троса призводить до отримання завищених значень. При стисканні перевищення жорсткості при малих кроках розташування тросів сягає до 2,5, при зсуві – 1,3. Parameters of stress-strain state of an elastomeric shell located between the reinforcement (cables) of a composite tractive element are determined depending on the shape of their cross-section. Rigidity parameters of rubber interlayer under compression during cable convergence and mutual displacement of cables along the rope axis are obtained. It is established that shear rigidity of elastomer interlayer influences the distribution of forces and displacements of cables in a rope. The change of distribution occurs along the rope length. At the same time, adopting a conventional (simplified –circular) shape of the cable cross-section leads to obtaining overestimated values. Under compression, the rigidity overestimation at small cable spacing reaches up to 2.5, and under shear – 1.3.
Influence of reinforcement cross-section shape in composite tractive elements on compressive and shear resistance of elastomer shell
Keywords: композитна конструкція; тяговий орган; канат; стрічка; ванта; елементи армування; еластомерна оболонка; поперечний переріз; стискання; зсув; жорсткість; математична модель; числове моделювання; напружено-деформований стан.; composite construction; tractive element; rope; belt; stay rope; reinforcement; elastomeric shell; cross-section; compression; shear; rigidity; mathematical model; numerical modeling; stressstrain state.