Зменшення витрат на процес рудопідготовки засобами синхронного електропривода - Бородай, В. А.; Котлялярова, Е. В.; Чередник, В. А. (Гірнича електромеханіка та автоматика, 2012)
Відомо, що гірничі машини дробарно-здрібнювального циклу характеризуються важкими умовами запуску. Так, потужні щокові дробарки мають момент запуску, що лежить у межах від 2 до 2,5 номіна-льного. Як наслідок, для його подолання даний тип механізмів оснащують груповим приводом, до складу якого входить головний та розгінний двигуни, де останній працює тільки у термін запуску. Подібні труд-нощі спостерігаються і у конусних дробарках, які працюють під завалом. Традиційно цю проблему вирі-шують шляхом підвищення потужності приводу на 30 – 50%. Кратність пускового моменту приводних двигунів барабанних млинів становить 1,4 – 1,5 із стрижневим і 1,2 – 1,3 із кульовим завантаженням. За-звичай їх гарантований запуск забезпечується вибором двигунів із запасом потужності в 15 – 25%. Крім того, у результаті попереднього вивчення пускових властивостей млинових приводів встановлено, що при зазначеному запасі потужності та за умови ущіль-нення внутришньомлинового завантаження синхроні-зація приводу не завжди гарантується (див. рис. 1). Таким чином, сучасне вирішення наведених проблем здійснюється завдяки підвищенню встановленої по-тужності приводів у діапазоні від 15 – 50%, а знижен-ня їх початкового моменту інерції, який виникає за рахунок ущільнення внутрішньомлинового заванта-ження, досягається шляхом випрацювання заванта-ження перед кожною плановою або в неплановою зу-пинкою обладнання. Як наслідок, підприємства гірни-чої промисловості несуть досить значні капітальні та невиробничі витрати.
Keywords: процес рудопідготовки; синхронний електропривод