Теплозбереження в людських помешканнях під час надзвичацних ситуацій - Аміров М.Г. (НТУ "ДП", 2025)
Надзвичайні ситуації, як природного, так і техногенного характеру, в тому числі, в результаті бойових дій, часто призводять до припинення або зменшення енергозабезпечення людських помешкань (громадських або індивідуальних будинків) електрикою чи газом. Отже, на час ліквідації аварій чи руйнувань дахів, поверхонь фасадних стін, вікон та взагалі на перспективу, стає актуальною проблема ефективного збереження тепла в приміщеннях, особливо в холодні пори року, що є часткою загальної проблеми збереження енергії, ресурсів та підвищення екологічної безпеки міських жилих територій. Зазвичай збереження тепла в будинках виконують шляхом утеплення різними теплоізоляційними матеріалами усіх огороджувальних конструкцій (дахів, поверхонь фасадних стін, вікон) будинків, в тому числі і пошкоджених в результаті надзвичайних подій. Наприклад на фасадні стіни зовні накладають шари пінопласту чи інших тепло-ізоляторів.
Keywords: теплозбереження; надзвичайна ситуація; людське приміщення