Розробка нетрадиційної технології тампонування зон поглинання з використанням термопластичних тампонажних сумішей - Судаков, А.; Гончаренко, Я.; Кононов, М. (Журфонд, 2021)
Техніко-економічні показники буріння свердловин значною мірою визначаються витратами часу і коштів на усунення ускладнень. Одним із найбільш поширених ускладнень є поглинання промивної рідини. За статистичними даними на їх ліквідацію витрачається до 20% коштів і часу від загальних витрат на спорудження свердловини. Поглинання призводить до порушення технологічного режиму буріння, провокує аварії. В даний час більшість засобів ліквідації поглинань промивної рідини засновано на застосуванні тампонажних сумішей, які мають велику чутливість до розведення водою. У зв`язку з неминучістю контакту тампонажної суміші з рідиною в свердловині і пласті така суміш утрачає свої тампонажні властивості, розтікаючись від свердловини на значні відстані, що призводить до необхідності багаторазового повторення операцій з тампонування, до великих перевитрат тампонажних матеріалів, праці і часу.

Technical and economic indicators of drilling wells are largely determined by the cost of time and funds to eliminate complications. One of the most common complications is the absorption of lavage liquid. According to statistics, up to 20% of the total funds and time are spent on their elimination well construction costs. Absorption leads to a violation of the technological regime drilling, provokes accidents. Currently, most means of eliminating the absorption of washing liquid is based on the use grout mixtures that are highly sensitive to dilution with water. In connection with the inevitability contact of the grout mixture with the liquid in the well and formation such a mixture loses its grouting properties, spreading from the well over long distances, which leads to the need repeated repetition of tamponing operations, to large overspending of tamponing materials, labor and time.
Development of non-traditional tamping of absorption zones using thermoplastic tamping materials
Keywords: поглинаючий горизонт; буріння свердловин; тампонажний термопластичний матеріал; ізоляція зон поглинання; absorbing horizon; drilling of wells; grouting thermoplastic material; isolation of absorption zones