Деякі питання ефективності застосування заходів з підвищення коефіцієнту вилучення вуглеводнів для умов нафтових родовищ - Паляничка, Б. В.; Ігнатов, А. О. (My University, 2023)
На експлуатованих в різних стадіях вуглеводневих родовищах, виклик активного припливу флюїдів до навколостовбурної зони пласта здійснюють доволі різними способами, вибір яких визначається геологічним та фізичним характерами колекторів, режиму роботи покладу і величини пластового тиску. Відповідно до особливостей механізму впливу на пласти вуглеводнів або видом використовуваної в процесах підвищення вилучення флюїдів енергії, методи збільшення вилучення можна класифікувати на такі різновиди: фізико-гідродинамічні методи (класичним для них буде прийом різних типів заводнення пластів); фізико-хімічні методи підвищення нафтовилучення, що здійснюються для забезпечення ефективності заводнення (полягають у зниженні міжфазового поверхневого натягу); газові методи збільшення нафтовилучення пластів (полягають, здебільшого, у витісненні нафти вуглекислим газом); теплові методи збільшення нафтовилучення пластів, а саме теплофізичні та термофізичні (до прикладу, це нагнітання в продуктивний пласт теплоносіїв – гарячої води, водяної пари тощо)
Keywords: вуглеводневе родовище; навколостовбурної зони пласта