Дніпровське хвостосховище: історія, сучасна небезпека, методи контролю і заходи для захисту довкілля - Рудаков Л. М. (НТУ "ДП", 2024)
Мета. Спираючись на передумови створення, історію формування захисних дамб і наповнення «Дніпровського» хвостосховища радіоактивними відходами (РАВ), опрацьовувати і критично переосмислити потенційний негативний вплив, який може завдати навколишньому середовищу цей техногенний об’єкт та запропонувати шляхи підвищення рівня екологічної безпеки під час його подальшої рекультивації. Purpose. Based on the prerequisites for its creation, the history of the formation of protective dams and the filling of the “Dniprovske” tailing dump with radioactive waste, to study and critically rethink the potential negative impact that this man-made facility may cause to the environment and to propose ways to improve the level of environmental safety during its further remediation.
Dniprovske tailing dump: history, current hazards, control methods and environmental protection measures
Keywords: Дніпровське хвостосховище; радіоактивні відходи; захисна дамба; поверхневі водні об’єкти; техногенне навантаження; екологічна безпека; Dniprovske tailing dump; radioactive waste; protective dam; surface water bodies; technogenic load; environmental safety