Нетрадиційні алмазоносні формації та перспективи їх відкриття у межах Середньопридніпровського та Інгульського мегаблоків Українського щита - Дементьєва Є.; Коваль С. (НТУ "ДП", 2025)
Серед головних об'єктів промислової експлуатації родовищ алмазу в теперішній час основними є кімберлітові родовища алмазів. Слід відзначити, що в останні десятиліття діапазон потенційно алмазоносних геологічних формацій значно розширився, поряд з цим радикально змінилися уявлення про геолого-тектонічні умови формування та розміщення джерел алмазоносності. В теперішній час на частку лампроїтових родовищ вже доводиться до 30% видобутку алмаза. Лампроїти, які вперше були відкриті в Австралії є трубками вибуху, що складені алмазоносною породою – лампроїтом (лужною породою, що відрізняється від кімберлітів підвищеним вмістом калію, фтору, титану, фосфору та іншими петрохімічними особливостями).
Keywords: родовище алмазу; Середньопридніпровський мегаблок; Інгульський мегаблок; Український щит