Аналіз причин, що викликають поглинання промивальної рідини - Кононов, М. І.; Судаков, А. К. (НТУ ДП, 2021)
У практиці буріння свердловин одним із найпоширеніших ускладнень є поглинання промивної рідини. За статистичними даними на їх ліквідацію витрачається до 20% коштів та часу від загальних витрат на спорудження свердловини. Дослідженнями, проведеними за останні 50 років, детально вивчено природу та причини поглинання промивної рідини у свердловинах різного призначення, що дозволило більш конкретно оцінювати цей процес. [1,2]. Ц. Гавотті розглядає свердловину і пласт, що розкривається, як єдину гідродинамічну систему. Фільтрацію рідини через стінки свердловини він розглядає як порушення рівноваги між гідростатичним тиском рідини у свердловині та пластовим тиском. К. Гетлін вважає, що втрата циркуляції відбувається в тому випадку, коли пори породи настільки великі, що не закупорюються твердими частинками глини і шламу, що містяться в промивальному розчині. А.С. Шарутін і Б.І. Есьман вказують, що інтенсивність поглинання залежить від двох факторів: перепаду тиску в системі пласт—свердловина і літології поглинаючого пласта. А.X. Мірзаджанзаде зазначає, що геолого-фізична сутність поглинання не скрізь однакова. Поглинання виникає, якщо розкриті свердловиною породи мають досить високою гідропровідністю, а надлишковий тиск на пласт вище певного критичного значення, необхідного для подолання гідравлічного опору руху рідини в пласті. Н. Дулич, розглядаючи причини, що викликають догляд промивної рідини, зазначає, що серед факторів, що сприяють цьому явищу, слід вважати щільність, в'язкість і швидкість циркуляції промивної рідини, маневрування буровим інструментом і утворення сальників. Поглинання промивної рідини з геологічних причин спостерігаються в тих випадках, коли свердловини проходять пласти високої проникності, з відкритими або закритими тріщинами або пустотами. Г.Є. Кеннон зазначає, що при бурінні свердловин з промиванням забою обважненими глинистими розчинами (≈=2,02 кг/см 3 ) в штатах Техас і Луїзіана можливість втрати циркуляції зростає. Чимало свердловин ліквідовано через те, що при найменшій зміні щільності глинистого розчину приплив змінювався на втрату циркуляції і назад. Ряд авторів, розглядаючи поглинання промивної рідини, вважає, що вони викликані геологічними і технологічними причинами. Основними геологічними факторами, що визначають явище поглинання промивних розчинів, є тріщинуватість і пористість гірських порід, що сприяють створенню зон можливої фільтрації рідини зі стовбура свердловини в навколишні породи.
Keywords: промивальна рідина; буріння свердловин; спорудження свердловин