Декоративні особливості різновидів кварцу і кремнеземвмісного коштовного каміння України та їх потенціал для брендування - Шевченко С. В.; Курса О. В. (НТУ "ДП", 2025)
Показано значний потенціал використання кремнеземвмісних різновидів коштовного каміння, ресурси якого відомі на території України. Розкрито місце галтування як одного з ключових етапів технологічної підготовки багатьох різновидів коштовного каміння до ринкової реалізації. Виконано порівняння схем із застосуванням роторних і вібраційних галтувальних станків, а також комбінованої схеми. На прикладі «джинсової яшми» Заваллівського графітового комбінату розраховано економічна ефективність галтування, виконано порівняння із зарубіжними аналогами. Показано, що галтування є важливим інструментом популяризації кольорового каміння. Галтована форма є універсальною для використання у сувенірній продукції, декорі інтер’єрів, хендмейд-виробах та освітніх наборах. The significant potential of using silica-containing varieties of gemstones, the resources of which are known in Ukraine, is shown. The place of tumbling is revealed as one of the key stages of technological preparation of many varieties of gemstones for market sale. A comparison of schemes using rotary and vibration tumbling machines, as well as a combined scheme, is made. Using the example of "jeans jasper" of the Zavallia Graphite Plant, the economic efficiency of tumbling is calculated, and a comparison is made with foreign analogues. It is shown that tumbling is an important tool for popularizing colored stones. The tumbled form is universal for use in souvenir products, interior decoration, handmade products and educational sets.
Decorative features of ukrainian quartz and silica-based gemstone varieties and their potential for branding
Keywords: коштовне каміння; кварц; агат; яшма; скам’яніле дерево; джеспіліт; кремнеземвмісні різновиди; галтовка; технологічні особливості; економічна ефективність.; gemstones; quartz; agate; jasper; petrified wood; jaspilite; silica-containing varieties; tumbling; technological features; economic efficiency.