Обґрунтування параметрів буропідривних робіт при підготовці запасів руди родовища «Південно-Білозірське» в умовах ПрАТ «Запорізький ЗРК» - Борисенко В. В. (НТУ «ДП», 2024)
В Україні підземний видобуток залізних руд здійснюється із застосуванням буропідривного способу проведення гірничих виробок. При цьому швидкість проходки виробок значною мірою визначається точністю розрахунку та складання параметрів буропідривних робіт (БПР). Останнім часом, для підвищення безпеки праці та зниження концентрації шкідливих газів після підривних робіт, широко впроваджуються емульсійні вибухові речовини (ЕВР) українського виробництва. Як відомо, ЕВР є безпечними у використанні й перевершують тротиловмісні вибухові речовини (ВР) за детонаційними характеристиками, забезпечуючи більш ефективне подрібнення гірських порід та менший негативний вплив на навколишнє середовище .
Keywords: буропідривні роботи; родовища «Південно-Білозірське»; ПрАТ «Запорізький ЗРК»; підземний видобуток залізних руд