Формування бортів глибокого кар'єру крутими шарами - Анісімов, О. О. (My University, 2018)
Одним із основних елементом кар’єру, яким можна регулювати послідовність відпрацювання родовища, а також режим гірничих робіт є робочі борти кар'єру. Положення уступів (панелей) їх параметри у межах робочого бо- рту визначає можливості подальшого розвитку гірничих робіт, розміщення з’їздів і транспортних площадок, робочих ділянок і створення умов для будівництва внутрішніх відвалів. Розробка родовищ залізної руди на глибоких кар’єрах приводить до постійного поглиблення дна кар'єру по корисній копалині, внаслідок чого бортам надається більший кут укосу, а основні об’єми виймання скельних порід розкриву переносяться на подальші роки [1-3]. Термін існування таких укосів може бути від 10 до 25 років, що сприяє зменшенню ширини робочих площадок, які залишають між уступами, і формуванню загального укосу з 5...7 уступів шляхом утворення тимчасово неробочих ділянок (бортів).
The formation of edges of deep pit by steep dipping layers
Keywords: борт карьера; борт кар'єру; глубокий карьер; глибокий кар'єр; крутонаклонный пласт