Діагностика технічного стану ґрунтової дамби хвостосховища Вільногірського ГМК геофізичними методами та заходи з підвищення рівня екологічно безпечної експлуатації - Рудаков Л. М.; Пікареня Д. С.; Орлінська О. В.; Гапіч Г. В. (Dnipro University of Technology, 2025)
Вперше для ґрунтової дамби хвостосховища ВГМК обґрунтовано можливість застосування методу ПІЕМПЗ по визначенню ділянок підвищеної фільтрації, зон розущільнення та потенційних формувань тріщин відриву і зсувних площин в тілі ГТС, які не мають проявів зовнішніх ознак порушення технічного стану. Удосконалення методики контролю та інструментальних досліджень за надійною і безпечною роботою хвостосховища дозволяє також розробити науково обґрунтовані заходи з підвищення рівня екологічної та експлуатаційної безпеки огороджувальних дамб. Scientific and practical substantiation of the possibility of applying the NPEMFE method to identify areas of increased filtration, zones of compaction and potential formation of detachment cracks and shear planes in the body of the tailings dam, which do not show external signs of technical condition. Improvement of the methodology for monitoring and instrumental studies of the reliable and safe operation of the tailing dump allows developing reasonable measures to improve the level of environmental and operational safety of the enclosing dams.
Diagnostics of the technical condition of the tailing dam of the Vilnogirsky ore mining and metallurgical plant by geophysical methods and measures to increase the level of environmentally safe operation
Keywords: хвостосховище; ґрунтова дамба; геофізичні методи; екологічна безпека; tailing dump; soil dam; geophysical methods; environmental safety