Невідомі факти та загадки історії створення четвертого факультету Дніпропетровського гірничого інституту - Солодянкін, О. В.; Солодянкіна, О. А. (Журфонд, 2021)
Стаття присвячена історії створення факультету шахтного будівництва в Дніпропетровському гірничому інституті. Наведений аналіз всіх відомих видань, присвячених історії Дніпропетровського гірничого вузу з питання справжньої дати заснування четвертого факультету в його структурі. Показана невідповідність деяких відомостей щодо створення факультету шахтного будівництва в різних виданнях. Спираючись на офіційні накази за повоєнний період відновлення та розвитку освітньої і наукової діяльності Дніпропетровського гірничого інституту, показана справжню історія створення факультету шахтного будівництва. Наведений невідомий дотепер перший наказ про заснування факультету шахтного будівництва в Дніпропетровському гірничому інституті, виявлені документи та закони країни, що стали підставою для його виходу, а також показана прив'язка цього наказу до історичних подій того часу. Наведені відомості про першого декана шахтобудівельного факультету та перших студентів, зарахованих до списків нового підрозділу. Виконане порівняння контингенту студентів існуючих на той час факультетів ДГІ. З урахуванням нової дати створення факультету, визначена нова ювілейна річниця діяльності факультету будівництва – сучасна назва шахтобудівельного факультету НТУ «Дніпровська політехніка».

The article is devoted to the history of the creation of the Faculty of Mine Construction at the Dnepropetrovsk Mining Institute. The analysis of all known publications devoted to the history of the Dnepropetrovsk Mining University on the issue of the present date of the opening of the fourth faculty in its structure is given. The discrepancy of some information about the establishment of the Faculty of Mine Construction in various publications is shown. Based on the official orders of the Dnepropetrovsk Mining Institute for the post-war period of recovery and development of educational and scientific activities, the real history of the creation of the faculty of mine construction is shown. The first order on the creation of the Faculty of Mine Construction at the Dnepropetrovsk Mining Institute is presented, documents and laws of the country that served as the basis for its release are shown, and the link of this order to the historical events of that time is shown. Information about the first dean of the mine-building faculty and the first students enrolled in the lists of the new subdivision is given. Comparison of the contingent of students of the then existing faculties of the Dnepropetrovsk Mining Institute is carried out. Taking into account the new date of creation of the faculty, a new jubilee anniversary of the activity of the faculty of construction has been determined - a new, modern name for the mine-building faculty of NTU Dnipro Polytechnic.
Unknown facts and mysteries of the history of the creation of the fourth faculty of the Dnepropetrovsk Mining Institute
Keywords: шахтобудівельний факультет; факультет будівництва; історія; Дніпропетровський гірничий інститут; Дніпровська політехніка; Faculty of Mine Construction; Faculty of Construction; history; Dnipropetrovsk Mining Institute; Dnipro Polytechnic